Klikkertræning til heste: Hvad, hvorfor og hvordan?

Ønsker du at skabe flere succesoplevelser og en mere harmonisk relation baseret på klar og positiv kommunikation? Så kan klikkertræning være lige noget for dig!

I denne blog-artikel kan du læse mere om, hvad klikkertræning er, og hvordan du kan bruge positiv forstærkning til at forbedre kommunikationen, øge samarbejdet og styrke båndet mellem dig og din hest. 

Hvad er klikkertræning?

Klikkertræning er en træningsmetode baseret på brugen af en markør-lyd, typisk et *klik*, efterfulgt af en belønning som samlet indikerer til hesten, at den har udført en ønsket adfærd. Efter klikket gives en belønning til hesten, da denne over tid skaber en positiv association til markør-lyden, som nu kan fungere som et præcist signal til at forstærke hestens ønskede adfærd. Kort sagt en måde at sige ‘Ja!’ til hesten på!

Metoden at give belønning til at forstærke hestens adfærd stammer fra forskning inden for adfærdspsykologi og anvender principperne om operant betingning.

Operant betingning er en process, hvor adfærd skabes, formes og ændres af konsekvenserne, der kommer efter adfærden.
Kort fortalt har hesten lyst til at gøre mere af det, som udløser et positivt resultat eller oplevelse – og omvendt har hesten lyst til at gøre mindre af det, som udløser en negativ oplevelse eller straf.

 

Sådan får du drømme samarbejdet med din hest

Indenfor operant betingning kan du anvende to forskellige tilgange til at forstærke din hests adfærd: Negativ og positiv forstærkning. Jo bedre du kan genkende hvilken tilgang du bruger, jo bedre kan du hjælpe din hest med at vise mere af den adfærd, du ønsker at se i træningen: og får som resultat et bedre samarbejde!

Det er ligeledes vigtigt at kende forskellen mellem positiv og negativ forstærkning for at forstå grundtanken bag klikkertræning:

  • Positiv forstærkning: Denne tilgang indebærer at tilføje noget behageligt for at øge hyppigheden af en ønsket adfærd.
    For eksempel: Når din hest nysgerrigt træder et skridt op på trailer-rampen, så giver du en godbid – eller du klør din hest et sted den godt kan lide. Her fungere godbidden eller det at klø hesten som en positiv forstærkning, som giver hesten mere lyst til at gå eller stå på rampen ind til traileren.

    • Fordele: Positiv forstærkning øger hestens motivationen til at tilbyde ny eller mere adfærd i træningen. Det skaber en positiv træningsoplevelse for hesten, da den opnår noget den godt kan lide. Hesten kan i højere grad opleves at skulle problemløse og fokusere på opgaverne i træningen fremfor udelukkende at fjerne sig for pres. Tilliden mellem hest og træner styrkes gennem gentagende postive oplevelser. Træningen foregår i hestens tempo, da motivationen for at opnå belønning bliver drivkraft bag træningen fremfor pres og ubehag.
    • Ulemper: Kan kræve mere tid og tålmodighed, hvis positiv forstærkning er den primære forstærkningsmetode, da foregår træningen i højere grad i hestens tempo.
      Hesten kan blive over-motiveret og i sidste ende frustreret i forsøg på at opnå belønningen, eks. hvis kravene i træningen er for store, hvis der mangler struktur/forudsigelighed – eller belønningen er for sjælden.
 
  • Negativ forstærkning: Denne tilgang indebærer at fjerne noget ubehageligt for at øge hyppigheden af en ønsket adfærd. Et klassisk eksempel er at fjerne pres fra schenklen, når hesten reagerer på frem-signalet og går fra parade til skridt. Her fungerer fjernelsen af presset fra rytterens ben som den negative forstærkning, da det pludselige fravær af schenkel-presset øger hestens lyst til at bevæge sig frem næste gang schenklen lægger sig ind til hesten.

    • Fordele: Negativ forstærkning kan være effektiv til at skabe og forme hestens adfærd hurtigt og præcist gennem hestens motivation til at ubehag forsvinder – især hvis negativ forstærkning benyttes etisk, dvs. ved brug af meget lidt pres, der ikke eskalerer til smerte for hesten.
    • Ulemper: Kan skabe stress og angst hos hesten ved brug af for store og kraftige signaler. Risiko for at skabe et træningsmiljø baseret på frygt, da hesten reagerer for at fjerne sig fra smerte eller i frygt. Negativ forstærkning kan også indeholde en negativ konsekvens for hesten, hvis den ikke udfører den ønskede adfærd, da presset/signalet fastholdes indtil hesten svarer rigtig på signalet (presset fjernes først når hesten udfører den ønskede adfærd).

Klikkertræning er, som du sikkert allerede har regnet ud, baseret på positiv forstærkning. Dette gør klikkertræning til en ideel metode for hesteejere, som ønsker at bygge en positiv og tillidsfuld relation til deres hest, da kommunikationen baseres på belønning og ros fremfor fjernelse af pres.

Jeg elsker personligt klikkertræning, fordi udeblivelse af pres kan give hesten en større stemme i træningen. Når hesten ikke motiveres ved fjernelsen af et ubehag, kan nogle heste bedre signalere, hvis opgaven er for svær eller hvis hesten er for stresset til at arbejde koncentreret.

OBS: Det er dog også vigtigt for mig at nævne i dén forbindelse, at det er utroligt vigtigt at balanceres hestens motivation for at modtage beløningen; en over-motiveret hest kan opleves som over-ivrig, frustreret og stresset i forsøg på at opnå godbidden. I værste tilfælde kan det for hesten opleves som en afpresnings-situation, hvor hesten skal yde ud over evne i forsøg på at opnå belønningen, der ofte er mad. Se mine gode råd for klikkertræning længere ned for løsningsforslag til dette.

Jeg har ligeledes skrevet e-bogen ‘Beløn uden Frustration – Sådan tackler du din over-ivrige hest uden konflikt’, som giver dig teknikker og tilgange til at afhjælpe din hests frustration med belønning i træningen. Hent e-bogen for 0 kr. her >>

Hvorfor er klikket så vigtigt?

Hvis klikkertræning er positiv forstærkning, hvorfor kan man så ikke bare give sin hest en godbid, når den gør noget godt uden at klikke?

Jeg oplever rigtig mange hesteejere, der ender med at være frustreret over at træne med belønning. Deres oplevelse er, at deres hest ‘kun tænker på godbidden’, og slet ikke lytter til dem eller koncentrerer sig om at løse opgaven i træningen. 

Det giver sådan set god mening.

Heste er genetisk kodet til at lede efter mad, da det er et vigtigt overlevelsesinstinkt: det er hestens søgesystem.
Søgesystemet bliver ikke slukket, når vi træner med belønning. Tværtimod bliver det aktiveret! Og tro det eller ej, så er det godt.

Når vi bruger belønning i vores træning er det dog vigtigt at se på, hvad vi belønner hestens søgesystem for. Faktisk skal hestes søgesystem ‘omkodes’ lidt, før det bliver rigtig sjovt at træne med belønning. Heste vil nemlig søge efter mad på en meget naturlig, direkte og umiddelbar måde, som de fleste af os genkender. Nemlig at nulre, skubbe, slikke og bide, hvilket vi ofte oplever som irriterende, frustrerende og ‘uhøfligt’. Men heste er hverken ‘uhøflig’ eller uopdragne, de vælger bare den mest oplagte og indlysende adfærd de kender.

Derfor er *klikket* i klikkertræning netop så utroligt vigtigt: det optimerer vores timing ved levering af godbidden. 

Forestil dig dette scenarie med din hest: Du ser en ønsket adfærd, du rækker hånden ned efter godbidden, og du giver din hest godbidden. Men i mellemtiden har din hest allerede duftet og regnet ud, at der er en godbid på vej indenfor de 5 sekunder dette scenarie udspiller sig på. Så din hest når på få sekunder at ændre sin adfærd, fra hvad du gerne vil belønne, til den direkte søgeadfærd; og så giver du belønningen!
Det vil sige, at 9 ud af 10 gange vi giver en godbid uden et foregående klik, så belønner og forstærker vi vores hest for ‘tigge’-adfærd.

Hvis vi istedet skaber genkendelighed mellem en bestemt markør-lyd (eks. et *klik*) og en belønning (eks. en godbid), så kan vi nu forstærke hestens adfærd ved lyden af *klikket* fremfor overleveringen af godbidden. *Klikket’ får værdi og mening for hesten! På denne måde kan vi nu få optimeret vores timing, så i det sekund vi ser en ønsket adfærd, så kan vi *klikke*. I samme sekund hesten hører dens *klik*, så ved hesten, at netop dén adfærd var ønsket, og forstærkes nu hos hesten. Derefter har vi tid til at give hesten godbidden.

Klikkertræning giver dig dermed også mulighed for at bruge positiv forstærkning, når du har din hest på afstand: eks. på longen, hvis du vil forstærke hestens overgange op og ned i gangarterne.

Skal man have ekstra god timing for at klikketræne?

Jeg oplever mange hesteejere, som afholder sig fra at klikkertræne, fordi de ikke mener deres timing er 'god nok'.  Timing er vigtigt ligemeget hvad vi laver med vores heste, da timing er afgørende for, hvad hesten forstår ved vores kommunikation. Så ja, timing er vigtigt for klikkertræning, men det er det også ved brug af negativ forstærkning eks. i din ridning m.m. Så træner eller rider du din hest allerede, så er klikkertræning et aktuelt kommunikationsværktøj for dig at bruge.

Sådan kommer du godt fra start med at klikkertræne din hest

Her får du mine 6 bedste råd til at komme godt igang med klikkertræning fra start:

  1. Vælg en markør-lyd, som er kort, klar og unik. Dvs. det er en lyd som udelukkende bruges til at signalere ‘Ja!’ til hesten.

  2. Når du har klikket skal din belønning overleveres indenfor få sekunder: giv hesten godbidden i en strakt arm væk fra dig selv, så dit personlige rum bliver en godbidsfri-zone. Det er en god vane, at godbidden kommer til hesten – og ikke omvendt.

  3. Din hest har en ‘belønnings-skala’, der strækker sig fra ‘kedeligt’ til ‘over-lækkert’. Virker din hest over-ivrig for at modtage godbidden, så se om du kan finde en type belønning, der er mindre motiverende.
    Godt råd: jeg starter altid heste op med klikkertræning med snittet græs som belønning, der minder om deres daglige stråfoder og har lang tyggetid.

     

  4. Træn din hests søgesystem fra start: beløn din hest for ‘passiv’ adfærd såsom at kigge ligeud og stå stille, når du står ved hestens skulder, så hesten fra start trænes i, at tigge-adfærd ignoreres, og passiv (læs: ‘høflig’) adfærd belønnes. Dette er nogle rigtig gode ‘kom igang’-øvelser til at lære hesten, at *klik* er lig med godbid.

  5. Se på al adfærd hesten udviser, som hestens forsøg på at løse opgaven. Forsøg altid at forstærke den adfærd, som du ønsker at se mere af – og ignorer uønsket adfærd: ja, selv når din hest tigger! Din hest kan risikere at blive utryg og frustreret, hvis nogle forslag (læs: adfærd) straffes eller rettes mens andre belønnes. Forvirrende!

  6. Del hestens opgaver/din ønskede adfærd op i små bidder og delmål, så det bliver nemmere for din hest at regne ud, hvad du ønsker af den. Denne tilgang kaldes ‘shaping’ og er en pædagogisk måde at få hesten til at problemløse på, så hestens søgesystem motiveres til at lede efter løsninger (fremfor at tigge).

Vil du følges ad trin-for-trin sammen med mig til at komme godt igang med klikkertræning? Så viser jeg dig mine yndlingsøvelse til at indlære hesten klikket, træner søgesystemet til at være høfligt og løsningsorienteret samt demonstrerer den første håndfuld begynder-øvelser i mit intro-onlinekursus ‘Sådan kommer du godt igang med klikkertræning’. Jeg guider dig til at vælge den rette markør-lyd og belønning og klæder dig på til at bruge shaping, som din strategi til at klikkertræne med succes på egen hånd sammen med din hest. 

klikkertræning, hestetræning, Ellen Sauer, positiv forstærkning, new forest pony,

Aktuelt for dig

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *